Ağız ve Diş SağlığıHastalıklar

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı

İçindekiler

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı kliniğinde Ağız ve Diş Sağlığı tedavileri alanında uzman cerrah kadrosu Dt. Aslı TAPAN ve Dt. Hilal ŞENTÜRK tarafından yapılmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü

A. Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı kliniğinde sadece ağız ve diş sağlık problemlerine değil estetik diş tasarımında da oldukça başarılı operasyonlar gerçekleştirilmekte. Estetik Diş Hekimliği ile hastaya yeni bir gülüş ve özgüven kazandırılır. Peki Estetik Diş Hekimliği nedir? Estetik Diş Hekimliği, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, laminete vener- porselen vener ve diş eti düzenlemeleri gibi herkes içerisinde rahatça gülmenizi sağlayan estetik bir diş ve ağız operasyonudur. Şimdide Estetik Diş Hekimliği alt dallarını kısaca açıklayalım.

Gülüş Tasarımı

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı
Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı

Dişlerinize yapılacak olan işlemleri operasyon öncesi bilgisayar ortamında görebilir ve operasyona gönül rahatlığıyla başlayabilirsiniz. Hastanın şikayet ve rahatsızlığına göre hastanın ağız ve dişlerinde operasyonla değişime uğrayacak yerler belirlenir. Gülüş Tasarımında hastanın dudak yapısı, diş eti özellikleri ve diş sıralama – boyutları dikkate alınır ve buna uygun tasarımlar belirlenir.

Diş Beyazlatma

Dişlerin fırçalanarak temizlenemediği durumlarda dişler üzerinde tabakalamış yapı dişlerin kötü görünmesine yol açmakta. Diş Beyazlatma (Bleaching) yöntemi ile dişlere zarar vermeden diş üzerindeki leke tabakası kalıcı olarak giderilir.

LED ışık kaynağı kullanılarak ve özel beyazlatma jelleri kullanılarak yapılan Diş Beyazlatma işlemi ile yaklaşık 8 kat daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. 3 seansta uygulana bu yöntem yaklaşık her seans 20 dakika sürecek şekilde toplam 1 saat içerisinde diş üzerindeki kötü renkli tabakadan kurtulabilirsiniz. Bu uygulama diş minesine ve daha önce dişlere uygulanan diş dolgularına herhangi bir zarar vermez iken operasyon anında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Laminate Vener

Laminate Vener
Laminate Vener

Laminate Vener 3 aşamada tamamlanır.

  1. Aşamada doktorunuz ile buluşmada sizlerin istediği gülüş tasarımı bilgisayar ortamında çizilir. Sizlere en uygun gülüş tasarımı doktor önerisi ve sizlerin de isteği ile belirlendikten sonra bilgisayar üzerinde operasyon sonrası gülüş tasarımınızı görebileceksiniz.
  2. Aşamada ise sizler için uygun olan diş maketi hazırlanmakta ve sizlerin ağzınızda denenerek sizlere uygun olup olmadığına bakılacak. Eksik bölümler onarılıp sizlerin ağzına uygun hale getirilecek.
  3. Aşamada yani son aşamada ise sizler için daha önce ayarlanmış ve denenmiş porselen Venerler ağzınıza yapıştırılır.

Diş renginde, dişlerin boyutlarındaki asimetri ve diş şeklinde bozukluk olması durumunda bu sorunları gidermek için en etkili olan yöntem Laminate Vener yöntemidir. Anesteziye gerek duyulmadan uygulanabilen bu yöntem ile ne uygulama anında nede uygulama sonrasında herhangi bir ağrı ve acı hissi oluşmaz.

B. Koruyucu Diş Hekimliği

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı
Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı

Çocukların büyüme dönemlerinde diş yapılarının gelişimi oldukça önemlidir. Süt dişleri ve bu dişlerin yanlarında bulunan karma dişler çocukların büyüme dönemlerinde gelişir. 6. Ayda çıkan ilk süt dişleri ve ardından 12 yaşına kadar devam eden diğer dişlerin çıkması gelişmesi devam eder. Çocukların erken dönemlerde süt dişi kayıplarında maalesef çene yapılarında bozukluklara neden olmakta. Bu durum çenede estetik olmayan görüntü ve hatta konuşmada zorlanmaya ve konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir. Çocuk dişleri tedavileri için çocuğun büyüme ve gelişme döneminde iskeletsel çene yapısı Ortodonti uzmanı tarafından mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

Koruyucu Diş Hekimliğinde uygulanan diğer yöntem ise çocukların süt dişlerinin gelişim aşamasında çürümeye karşı direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Burada ki yöntem ise topikal flor ile çürümeye meyilli alanların kapatılması ile çürüme engellenir. Erken alınan önlemler ve koruyucu uygulamalar le çocuğun gerek diş yapısı, çene yapısı ve konuşma bozukluğu önlenir. Çocukların 6 yaşına kadarki süreç diş gelişimi için oldukça önemli bir dönem olmakla birlikte çocukların ilerde diş yapısında sıkıntı çekmemesi için erken önlemler ile olumsuz durumlar engellenir.

C. Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları
Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları dişlerin gelişimini engelleyen ve diş minelerini olumsuz yönde etkileyen hastalıklardır. Yetişkin bireylerin diş kayıplarının büyük bir kısmının nedeni şüphesiz ki Diş Eti Hastalıklarıdır. Diğer bir adıyla Periodontal yani Diş Eti Hastalıkları erken teşhis edilmesi durumunda çok kolay ve basit bir şekilde tedavi edilmekte. Diş Eti Hastalıklarının başlangıç evresi diş eti iltihaplanması ile olur. Bu iltihaplanmanın oluşması Diş Eti Hastalığının başlamasına işaret olup gerekli tedbirlerin alınması için bir uyarıdır. Erken teşhis uygulanmadığı zaman daha sonraki aşama diş etlerinin hacim olarak büyümesi, kızarması ve diş eti kanamasının çok sık tekrarlanması ile hastalık aşaması ilerlemiş olur. Bu olumsuz durum tedavi edilmez ise diş etlerini ve dişlerin gelişimini sağlayan alveol kemiklerinde engellenemeyecek hasarların oluşması başlayacaktır.

Diş Eti Hastalıklarının daha çok ilerlemesi ile diğer bir aşama olan Periodontal aşamasına geçilir ki bu aşamada diş ve diş etleri arasında periodantal cep oluşur. Oluşan bu cep hastalığın çok çabuk ilerlemesi ve diş etlerinin tamamına yayılmasına neden olabilmekte.

Burada dikkat edilmesi geren en önemli detay ise Diş Eti Hastalıkları bazı kişilerde belirti olmadan başlayabilmekte. Dolayısıyla belli periyodik aralıklarla diş hekiminize görünmenizde fayda var.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları Tedavisinde amaç diş üzerinde oluşan plaklar ve diş taşının arındırılması ve sağlam bir kök yüzeyi oluşturmaktır. Böylece diş etlerinde iltihaplanmaya neden olan bakterilerin diş etleri üzerinden uzaklaşması sağlanır. Bu yöntem erken dönem teşhis ile yapılan uygulama olup daha sonraki evrelerde oluşan Diş Eti Hastalıkları Tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilmekte.

E. İmplantoloji

İmplantoloji
İmplantoloji

İmplant diş eksiklerinin oluşması durumunda çeneye yerleştirilen küçük titanyum parçacıklarıdır. İmplant diş eksikliklerini tamamlamak için kullanılır. Doğal diş kökleri belli sebeplerden dolayı görevlerini yerine getirmedikleri dönemlerde çene kemiğine yerleştirilen implantlar bu eksikliği giderir. Çok basit bir cerrahi müdahale ile yerleştirilen implantların titanyumdan oluştuğunu belirtmiştik. Titanyum diş dokularına çok iyi geldiğinden dolayı dokulara yerleştirilen İmplant daha sonra yapılacak olan dişler için sağlam bir temel oluşturur. Ölçüleri alınan dişler hazırlanır prova aşamasında test edildikten sonra yeni dişler kullanıma hazır hale getirilir. İmplantların bir başka faydasından bahsedecek olursak implantlar kemik kayıplarını önlediği için kişinin yüz hatlarını da muhafaza etmiş olacaktır.  

İmplantlar 2 aşamada yerleştirilir. İlk aşamada İmplant çene kemiğine yerleştirilir. Çene kemiğine yerleştirilen implantın uyumu için yaklaşık 3 ay gibi bir süre beklenir. Daha sonraki aşamada ise İmplantların üstleri açılıp kalıcı protezlere destek olacak küçük metal parçalar implantlara yerleştirilir. Görüntü olarak doğal bir görüntü kazandıracak olan bu protezler doğal dişlerinize herhangi bir zarar vermemekte.

F. Diş Çürüğü Tedavisi

Ağız içerisinde oluşan bakteriler ve bu bakterilerin ortaya çıkardıkları maddeler şekerli ve unlu gıda tüketimi ile birlikte ağız içerisinde kalan bakteriler ile birleşerek ağız içerisinde asit oluşturur. Ağız içerisinde oluşan bu asitler diş minesinin bozulmasına ve dişlerin de çürümesine neden olmakta.

Diş çürüğünün belirtilerini bilmek ve erken teşhis ile tedavi çok kolay olmakta. İlk belirti genellikle düş üzerinde oluşan beyaz lekelerdir. Bu aşamada fark edilen beyaz leke ile Diş Çürüğü Tedavisi çok kolay çözülmekte. Beyaz lekenin bulunduğu alan diş minesinin zarar gördüğü alanı gösterir. Beyaz leke fark edilmezse leke büyür ve diş üzerinde büyük delikler açıp dişin çürümesini hızlandırır. Diş Çürüğü Tedavisinde en etkili yöntem şüphesizi ki Dolgu Yöntemidir.

Dolgu Çeşitleri

  1. Kompozit Dolgu

Dişlerde kırık, çürük ve estetik olmayan bir görüntü durumunda Kompozit Dolgu tercihi doğru bir tercih olacaktır. Kompozit Dolgular diş renginde olmakla birlikte dolgular daha önceden hazırlanmış kavitelere tabakalar halinde yerleştirilmiş her tabaka özel ışınlar ile sertleştirilir. Özel bir yapıştırma maddesi olan Bonding yapıştırıcısı ile dolgu dişe yapıştırılır. Kompozit Dolgunun dezavantajlarından bahsedecek olursak dolgular sertleşme esnasında büzülmelere neden olabilir ve bu büzülmeler dolgunun ömrünü kısaltıyor. Diğer bir dezavantaj ise Kompozit Dolgular sigara, çay, kahve ve kola gibi ürünlerin tüketilmesi durumunda renk değişikliğine neden olabilmektedir.

  1. Porselen Dolgu

    Porselen Dolgu
    Porselen Dolgu

Estetik ve dayanıklılık oranı bir hayli yüksek olan dolgu çeşidi olan Porselen Dolgu Kompozit dolgulara oranla dişlere daha kaliteli ve daha estetik dolgulardır. Porselen Dolgu ağız içerisinde değil laboratuvar ortamında hazırlanmaktadır. Kırık, çürük ve eski dolgulu alanlar temizlendikten sonra kalan kısımların ölçüsü alınıp uygun Porselen Dolgu hazırlanır.

Özel IPS makinelerinde hazırlanan bu dolgular diş dokusuna en uygun malzemeler kullanılarak hazırlanan dolgu özelliği taşımaktadır. Porselen Dolgunun bir başka özelliği ise diş dokusuna herhangi bir zarar vermeyen ve diş sertliğine en yakın diş eti ile uyumlu bir dolgudur.

  1. Kanal Tedavisi

Diş pulpasları temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin alınması ile uygulanan bir yöntemdir.  Kanal Tedavisinin amacı dişin çürüyen bölümleri temizlenip sağlam kalan kısmını kurtarmaktır. Zira dişi komple çekmek dişi komple kaybetme demektir. Kanal Tedavisi ile dişin sadece çürüyen kısmı alınır ve sağlam kısmı kalır. Böylece diş kayıpları engellenecek.

G. Ortodonti

Ortodonti
Ortodonti

Çarpık dişlerin düzeltilmesi, dişlerin çene ve yüz ile uyumsuzluğunu gidermek amacıyla yapılan operasyona Ortodonti denmekte. 7 yaşına gelen çocukların mutlaka bir Ortodonti uzmanı tarafından görülmesi çok önemlidir.

Memorial Şişli Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Doktor Kadrosu

Diş Hekimi Dt. Aslı TAPAN

Ağız ve Diş Sağlığı Dt. Aslı TAPAN
Ağız ve Diş Sağlığı Dt. Aslı TAPAN

Diş Hekimi Dt. Hilal ŞENTÜRK

Ağız ve Diş SağlığıDt. Hilal ŞENTÜRK
Ağız ve Diş Sağlığı Dt. Hilal ŞENTÜRK

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu