Bahçelievler Devlet HastanesiHastaneler

Op. Dr. Sarper Aktaş

Op. Dr. Sarper Aktaş

İçindekiler

Op. Dr. Sarper Aktaş

Op. Dr. Sarper Aktaş, İstanbul Bahçelievler Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak hastalarına hizmet vermektedir.

Op. Dr. Sarper Aktaş
Op. Dr. Sarper Aktaş

Op. Dr. Sarper Aktaş Kimdir?

Op. Dr. Sarper Aktaş, 1987 – 1985 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde lisans eğitimi aldı.

Op. Dr. Sarper Aktaş, 2000 – 2006 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi alanında uzmanlık eğitimi aldı.

Op. Dr. Sarper Aktaş, Şu anda Bahçelievler Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak görev almaktadır.

Bahçelievler Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) bölümünde beyin ve omurilik dokusundan kaynaklanan veya burada bulunan dokulara baskı oluşturan tümörlerin tanı, teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde gerek yetişkinler gerekse de çocuk yaştaki hasta gruplarında görülen hastalıklar tedavi edilmektedir. Ayrıca bu bölümde bel ve boyun fıtığı, beyin ve damar tıkanıkları, kafa ve omurilik yaralanmaları, beyin ve omuriliğe giden damarlarda baloncuklar, ilaç tedavisine cevap veremeyen epilepsi, yeni doğanlarda sinir sistemi oluşumu sırasında görülen hastalıkları gibi hastalıkların tanı, teşhis ve tedavileri bu bölüm uzmanlarınca yapılmaktadır. Peki Beyin ve Sinir Cerrahisi hangi hastalıkları tedavi eder?

Beyin ve Damar Hastalıkları?

Beyin ve Damar Hastalıkları?
Beyin ve Damar Hastalıkları

Ülkemizde çok fazla yaşanan beyin ve damar hastalıkları çeşidi fazla olduğundan dolayı bu hastalığın tanı ve tedavi yöntemleri de çeşitlidir. Ülkemizde beyin cerrahi bölümünde sıklıkla karşılaşılan hastalık çeşitleri;

Beyin doku ve beyin zarında oluşan beyin kanaması,

Beyin ve omurilikte oluşan tümörler,

Farklı nedenlere bağlı olarak beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak inme ve felç,

Karotis Sentozu (şahdamarı tıkanıklığı veya daralması),

Bel ve boyun fıtığı,

Kaza ve yaralanmaların neden olduğu travmalar,

Beyin damarlarında baloncuk şeklinde ortaya çıkan ve hayati risk taşıyan anevrizmanlar,

Parekson hastalıkları için beyin pili uygulamaları,

Çocuk hastalrda görülen tümör ve damar hastalıkları

Beyin Kanamaları

Beyin içerisinde bulunan atardamar duvarı farklı nedenlere bağlı olarak zayıflar ve güçsüzleşir. Bu durumda beyin atardamar duvarında bulunan balonsu yapı zamanla yırtılıp beyin kanamalarına neden olabilmektedir. Beyinde yaşanan kanamada kanın beyin dokusu içine sızması ve ulaştığı bu dokuları zedelemesi ile ilerleyen beyin kanaması, kendiliğinden oluşabileceği gibi yaşanan travmalar sonucu da oluşabilmektedir. Beyin Kanaması belirtileri;

Ani ve şiddetli oluşan baş ağrısı,

Halsizlik, uyuşukluk, güçsüzlük ve uyku hali,

Mide bulantısı ve sık kısma,

Konuşmada ve yutkunmada zorluklar,

Denge ve görme kaybı

Bilinç kaybı

Şayet kanama kafatasının içerisinde herhangi bir alanda ise bu kanamaya intrakraniyal, kanama beyin dokusunda ise bu kanamaya intraserebral kanama adı verilir. Beyin Kanamaları Nedenleri;

Kafa travması,

Yüksek tansiyon,

Böbrek yetmezliği,

Anevrizma oluşumu,

Kan bozuklukları,

Beyin tümörü,

Çok sık alkol ve uyuşturucu kullanımı,

Damar anormallikleri

Arasında gösterilebilir. Beyin Kanamalarında erken teşhis son derece önemlidir.

Beyin Tümörleri

Beyin Tümörlerinin büyük bir çoğunluğu tümörün bulunduğu kısıtlı alan içinde kontrolsüz bir şekilde büyüyen ve hızla yayılan kitledir. Beyin Tümörlerinin sekonder ve primer olmak üzere 2 alt dalı bulunmakta. Şayet hastada bulunan Beyin Tümörü, Primer Beyin Tümörü ise hastada hayati tehlike oluşturan tümörlerdir. Genel olarak genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklı oluşabilmektedir. Beyinde bulunan tümör Sekonder Beyin Tümörü ise vücudun herhangi bir bölgesinden başlayıp beyne doğru ulaşan bir çeşididir. Özellikle böbrek, kolon, akciğer ve pankreas kanserleri kan dolaşımı ile Beyin Tümörü oluşmasına neden olurlar. Mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken bu tümör türü kafatasına ulaştıktan sonra kafatası içerisinde büyüyerek kan dolaşımını engeller. Bu tümör türü hastalarda kişilik değişimine neden olabilmektedir. Beyin Tümörleri Tedavisi, hastanın tümörün ilerlemesine, yerine ve türüne göre değişkenlik gösterecektir. Beyin Tümörleri 4 evreden oluşmaktadır. Bu evreler;

  1. Evre yavaşça büyüyen tümörlerdir.
  2. Evre ilk evrede olduğu gibi yavaş büyüyen fakat büyüme anında yanında bulunan dokulara temas eden tümörlerdir.
  3. Evre anormal hücrelerin yoğunlukta olduğundan dolayı zarar görmemiş sağlam dokulara da zarar veren tümörlerdir.
  4. Evre de ise çok hızlı ve ani büyüyen yakında bulunan veya yanından geçen dokuya hızlıca yayılan ve bu esnada yeni damarlar oluşturan tümörlerdir.

İnme

Beyne ulaşması gereken kanların beyni beslediği ve bu beslenmenin engellenmesi ile İnme sorunu oluşmaktadır. Beyinde hücrelerin ölmesi beyine ulaşan kan akışının engellenmesi veya tamamen durması durumunda olmaktadır. Bu durumda beyin hasarına yol açacağı gibi ilerlemesi durumunda ise maalesef hayati tehlike oluşturmaktadır. Hemorajik ve iskemik olmak üzere 2 farklı çeşidi bulunan İnme’nin hemorajik inmeye neden olan durum beyni besleyen damarların herhangi birinde yüksek tansiyona bağlı olarak patlama sonucu beyin hasarına yol açarken iskemik inmeye ise kan pıhtısı neden olmaktadır. İnmenin çeşidine göre tedavi yöntemi uygulanırken ilaç veya tedavi yöntemi ile tedavi edilebilir.

Omurga Hastalıkları

Omurga Hastalıkları Genellikle yaş ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Yaşam boyu pek fazla yüke maruz kalan omurgalar zamanla yıpranmaya ve gücünü kaybetmeye başlar. Omurga Hastalıklarında genellikle skolyoz (omurganın yana doğru kayması) ve kifoz (omurganın öne doğru eğim oluşturması) ile oluşur. Omurga Hastalığının çeşidine göre tedavi yöntemi uygulanırken omurga ile ilgili şikayetlerinizde vakit kaybetmeden doktor kontrolüne girmenizi tavsiye ediyoruz.

Travmalar

Travmalar, dışarıdan gelen fiziksel etkenler sonucu doku ve organlarda oluşan hasarlar sonucu oluşur. Ülkemizde en sık rastlanılan travma çeşitlerinden biri olan omurilik travması omurganın içerisinde bulunan sinir dokusunun zedelenmesi durumunda oluşur. Spor anında ters hareket yapma, trafik kazası, yüksekten düşme, silahlı ve bıçaklı yaralanmalar sonucu görülebilmektedir. Hastada omurga yaralanması olması durumunda duyu ve hareket kaybı yaşanabilmektedir. Omurga travmaları beyin cerrahları tarafından radyolojik görüntülemeler sonucunda tedavi edilmektedir. Ülkemizde sık yaşanan diğer bir travma çeşidi olan kafa travması ise omurga travmasına bağlı sebeplere bezer şekilde oluşabilmektedir. Kafa travmaları 15 -25 yaşlarında daha fazla görülürken erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Radyolojik görüntüleme sonucu tanısı konan kafa travması hemen tedavi edilmelidir.

Çocuk Döneminde Görülen Beyin ve Sinir Hastalıkları

Anne karnından 18 yaşına kadar ki süreçte yaşanan beyin ve sinir hastalıkları ile Pediatri Nöroşirürji ilgilenir. Bu dönemde yaşanan bazı Beyin ve Sinir Hastalıkları;

Beyin omurilik sıvısında artış yaşanması,

Doğumsal beyin kanamaları,

Doğumsal sinir sistemi bozuklukları,

Omurgada şekil bozuklukları,

Omurilik ve damarsal hastalıklar,

Kafa ve omuilik yaralanmaları,

Beyin ve omurilik tümörleri,

Beyinde su toplanması,

Kafatası şekil bozuklukları,

Epilepsi ve hareket bozuklukları,

Bahçelievler Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Doktorları

Bahçelievler Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Doktorları
Bahçelievler Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Doktorları

Uzm. Dr. Ersal Karakaş / Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. İsmail Latifaci / Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Uzm. Dr. Sarper Aktaş / / Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı

Bahçelievler Devlet Hastanesi Randevu Al

Alo 182 hattını arayarak T.C kimlik numarası ile talep ettiğiniz hastane, poliklinik, doktor, tarih ve saat seçimi yaparak randevunuzu oluşturabilirsiniz.

www.mrhs.gov.tr sistemine giriş yaparak talep ettiğiniz hastane, poliklinik, doktor, tarih ve saat seçimi yaparak randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Mobil cihazlar üzerinden MRHS mobil uygulamasından talep ettiğiniz hastane, poliklinik, doktor, tarih ve saat seçimi yaparak randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Bahçelievler Devlet Hastanesi İletişim

Adres: Kocasinan Merkez Mahallesi Hastane Caddesi No:48 Bahçelievler/İSTANBUL

Tel: +90.212 496 70 00

Faks: +90.212 496 70 96 – 62

E-Posta: [email protected]

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu