Ağız ve Diş Sağlığı

Devlet Hastanelerinde Diş Çekim Fiyatları 2023

Diş hakkında en çok merak edilen konulardan biri olan devlet hastanelerinde diş çekim fiyatları, bu makalemizde sizlerle üzerinde duracağımız bir konu olacaktır. En zor sancıların ve acıların kaynaklarından olan diş çürükleri sonrası kurtarılmayacak derecede olan dişleri çektirmek zorunda kalıyoruz. Bunun için uzman hekimler aracılığıyla diş çekim işlemi yapılıyor. Peki diş çekimi nasıl yapılır, 2023 devlet hastanelerinde diş çekim ücreti ne kadardır, özelde diş çekim ücreti ne kadar, Diş çekimi sonrası neler yapmak lazım? Gibi soruların cevaplarını arayacağız.

İçindekiler

Diş Çekimi Nedir?

Diş çekimi, tedavisi artık mümkün olmayan, herhangi bir yöntemle kurtarılamayacak dişlerin çekilmesi işlemidir. Dişlerin, kemikteki yuvasından çıkartılması işlemidir. Diş çekimi şu şartlar altında yapılır;

– Dişlerde oluşan çürük ve kırıklar sonucu dolgu, kanal tedavisi, veya kron kaplama gibi uygulamaların işe yaramayacağı durumlarda,

– Diş eti hastalıkları sonucu dişi çevreleyen dokularda gözlenen kayıpların ileri boyutlara ulaşması durumunda,

– Ortodontik tedavi amacıyla yer gereksinimine ihtiyaç duyulduğunda

– Gömülü ya da yarı gömülü dişlerin zaman içinde çürüyerek ağrı veya apse oluşumuna neden olduğu durumlarda diş çekimi yapılır.

2023 Devlet Hastanelerinde Diş Çekim Fiyatları

Dişin Çekileceğine Kim Karar Verir?

Diş çekimi, hekim tarafından karar verilen ve uygulanan bir yöntemdir. Hekim tarafından gerekli muayeneler yaptırıldıktan sonra diş çekimi için karar verilmişse işlem hekim tarafından aynı gün ya da ilaçla tedavi sonrası ileri bir günde yapılır.

Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş çekimi için ilk önce muayene gereklidir. Dişi inceleyen hekim aynı zamanda dişlerin filmini de çektirerek filmi inceler. Gerekli durumlarda hemen diş çekimi yapabilecek olan hekim, iltihap gibi durumlarda antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlarla hastanın bir süre tedavi edilmesi gerektiğini belirtebilir.

Diş çekimine karar veren hekim, çekilecek bölgeye lokal anestezi uygulayarak ağrı hissedilmesinin önüne geçer. Daha sonra lokal anestezinin sağladığı uyuşukluğu kontrol eden hekim yeterli uyuşukluk sağlandığında diş çekim işlemini gerçekleştirir.

Devlet Hastanelerinde Diş Çekim Fiyatları

Özelde Diş Çekim Fiyatları

Özel hastanelerde ve özel diş kliniklerinde diş çekim işlemi yapılmaktadır. Bazı hastaneler özel sigorta şirketleri ile anlaşma yapabildiklerinden bazı sigortalar tedavinin bir kısmını karşılar. 2023 Özel diş çekim ücretleri de belli oldu. TDB tarafından belirlenen tedavide diş çekim ücreti 1. Grup illerde 655 TL olacaktır.

Devlet Hastanelerinde Diş Çekim Fiyatları

Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de devlet hastanelerinde diş çekim fiyatları olmuştur. Peki devlet hastanelerinde diş çekimi ücretli mi? Devlet hastanelerinde diş çekimi nasıl yapılır.

Devlet hastanelerinde diş çekimi, sosyal güvencesi olan her vatandaş için ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sosyal güvencesi olan ve genel sağlık sigortasından yararlanan her vatandaş, diş çekimini ücretsiz olarak devlet hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı hastanelerinde yaptırabilir. Ancak kişilerin herhangi bir sağlık güvencesi yoksa bu sefer diş çekimi ve muayene ücretli olacaktır. Burada hekim muayene ücreti, röntgen çekimi sonrası röntgen ücreti ve diş çekim ücreti gibi başlıklar altında ücret çıkacaktır.

Diş Çekim İşlemi Ne Kadar Sürer?

Devlet hastanelerinde diş çekim fiyatları hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra diş çekimi ile ilgili önemli bazı konular üzerinde durmak gerekir. Bunlardan biri de diş çekiminin süresidir. Diş çekimi, dişin fonksiyonuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden diş çekimi için net bir süre vermek mümkün değil, ancak ortalama çekim süresi 20 dakika olarak belirlenebilir. Özellikle daha komplike durumlarda bu sürenin uzayabileceği göz ardı edilmemelidir.

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Diş çekimi sonrası dişin etrafında ilk başlarda ağrı görülmeyecektir. Ancak lokal anestezinin etkisini kaybetmeye başlamasıyla beraber ağrılarında başladığı görülebilir. Ortalama 2-3 gün ağrı görülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Genellikle diş çekimi sonrası ilaç kullanılmaz. Ancak komplike dişlerde, uzun ve sancılı çekim süreci yaşanan dişlerde ağrı kesici tedavisi uygulanabilir.

Diş Çekimi Sonrası Ağrı Nasıl Dindirilir?

Bazı kişilerde diş çekimi sonrası ağrı şiddeti biraz fazla olabilir. Eğer hekiminiz tarafından sizlere ağrı kesici reçete edilmediyse, size zarar vermeyecek Aspirin dışında bir ağrı kesici kullanabilirsiniz, ancak özellikle Aspirinden uzak durmanız gerekiyor. Çünkü aspirinde kanı sulandırma özelliği olduğundan dolayı henüz daha iyileşmeyen diş eti bölgesinde kanamalar artabilir.

Diş Çekimi Sonrası Sigara İçilir Mi?

Diş çekimi sonrası sigara içilmesi, çekim boşluğuna kan dolmasına engel olabilmektedir. Bu durumda yara gelişimini bozmaktadır. Bu nedenle hekimler tarafından diş çekimi sonrası en az 3 gün boyunca sigara içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Diş Çekimi Sonrası Yara Ne Zaman İyileşir?

Diş çekiminden sonra yara yerinin kapanması, açılan yaranın büyüklüğüne ve kişinin yara iyileşme hızına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama iyileşme süresi 7 gün olarak belirtilirken komplike dişlerde bu süre 3 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Diş Çekimi Sonrası Neden Tükürülmez?

Diş çekimi sonrası hekimler tarafından tükürme tavsiye edilmez. Bunun nedeni, sürekli olarak tükürüldüğünde kan pıhtısı oluşumu engellenir ve çekim boşluğunun iyileşme süreci uzar. Bundan dolayıdır ki diş hekimleri tarafında çekim sonrası tükürmeme uyarısı yapılır.

Diş Çekiminde İyileşme Sürecinde Nasıl Hareket Edilmelidir?

– Diş çekimi sonrası hekim tarafından bölgeye yerleştirilen tampona basınç uygulanmalı ve süre sonunda tampon çıkarılmalıdır. Tampon uygulamasına mutlaka dikkat etmek gerekir, yoksa boşluğun iyileşme süreci uzar ve ağrının şiddeti artabilir.

– Diş çekimi sonrası uyuşukluk hissi geçene kadar bir şey yiyilip içilmemelidir. Bu his geçtikten sonrada çok sıcak, çok soğuk, asitli, süt ürünleri ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı, diş çekimi yapılan bölgeden bir şey yiyip içmemeye dikkat edilmelidir.

– Diş çekiminden sonra üç gün boyunca sigara ve alkol kullanılmamalıdır.

– Diş çekiminin komplikasyonlu olduğu durumlarda 8 saat boyunda 5-10 dakika aralıklarla dışarıdan soğuk uygulaması yapılabilir.

– Çekim yapıldıktan sonra bölgeye dille veya herhangi bir aletle dokunulmamalıdır. Dokunulduğunda oluşan pıhtının bozulma durumu söz konusu olabilir.

– Diş çekimi sonrası ağrı görülme ihtimali beklenebilir. Ancak ağrı kesicilerle geçmeyen, uykudan uyandıran ağrılar söz konusu ise çekim bölgesi enfekte olmuş veya pıhtı yerinden kopmuş olabilir. Bu durumda hekime başvurmak faydanıza olacaktır.

Devlet Hastanelerinde diş protez fiyatları için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu