Ağız ve Diş SağlığıDiş EstetiğiDiş Tedavileri

2023 Devlet Hastanelerinde Diş Protez Fiyatları

İçindekiler

Devlet Hastanelerinde Diş Protez Fiyatları

2023 yılında Devlet hastanelerinde diş protez fiyatları, en çok merak edile ve araştırılan konuların başında gelmektedir. Ağız sağlığı açısından büyük öneme sahip olan diş protezleri hakkında birçok soru, vatandaşın kafasını karıştırıyor. Bu sorulardan bazıları şu şekildedir: Diş protezi nedir? Diş protezi kime yapılır? Protez çeşitleri nelerdir? Devlet hastanelerinde diş protezi yaptırılır mı? Diş protezleri ücretli mi? Devlet hastanelerinde diş protez fiyatları ne kadar?  

Hayatımızın en önemli sağlık problemlerinden biri haline gelmiştir ağız ve diş sağlığı. Özellikle son dönemlerde hayatımızda daha fazla yer alan hazır gıdalar ile beraber ağız ve diş sağlığına dikkat daha da önem kazanmıştır. Birçoğumuz farklı ağız problemleri için Ağız ve diş sağlığı merkezlerine gitmişizdir. Bunun önüne geçebilmek için diş bakımına ve temizliğine büyük önem vermeli, kontrolleri aksatmadan hekiminizden en uygun bakım yöntemlerini öğrenmek gerekiyor.

Diş Protezi Nedir?

Ağız bakımı ile ilgili en önemli konulardan biri de diş protezleri olmuştur. Peki diş protezi nedir? Kimlere diş protezi yapılır?

Diş protezi, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin veya estetik bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Farklı nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine aynı görevi görmesi için hem estetik hem de kullanışlı protezler yapılmaktadır. Kişinin ağız içinden çeşitli yöntemler kullanılarak yapılacak protezin ölçüleri belirlenip kalıpları çıkarılır. Bu kalıplarda size en uygun prtotezler yapılır ve ağzınızın içinde rahat etmesi sağlanır. Bu şekilde kaybedilen dişlerinizin yerini protezler takılarak hem ağzınızın içinde estetik bir görüntüye imkan tanınır hem de sağlık açısından daha iyi bir ağız sağlığına sahip olmanız sağlanır.

Diş protezleri aynı zamanda kaybedilen dişlerin boş kalan yerlerinin daralmaması ve ağız içi yapınızın bozulmaması için önemli bir etkendir.

Diş Protezi Kimlere Yapılır?

Diş protezi, çeşitli nedenlerle dişlerini kaybeden hastalara yapılır. Bunlar arasında çürük nedeniyle dişin çekilmesi veya dişin eskisi gibi sağlıklı olmaması, kaza ve yaralanma sonucu diş kaybı ve çeşitli hastalıklar nedeniyle diş kaybı yaşayan kişilere yapılır. Ağız içerisindeki herhangi bir diş yerine protez uygulaması yapmak mümkündür. Kişi, diş protez hakkı olup olmadığını öğrenebilir.

Protez Çeşitleri Nelerdir?

Protez çeşitleri üç başlık altında yapılmaktadır. Bunlar; sabit protezler, hareketli protezler ve implant üstü protezlerdir.

Sabit Protezler

  • Tek kronlar: Tek dişin kaplanmasıyla yapılan protezdir.
  • Köprüler: Eksik olan dişlerin yanındaki dişlerle beraber kaplanması uygulamasıdır. Genel olarak uygulanan yöntem budur.

Hareketli Protezler

  • Total Protezler: Hiç diş olmayan ağızlarda uygulanan protez yöntemidir.
  • Parsiyel Protezler: Kısmen eksik diş olan ağızlarda uygulanan protez yöntemidir. Bunlar, dişlerin üzerine gelen kancalar ve tırnaklarla kullanılan protezlerdir.
  • Hassas Tutucu Protezler: Parsiyel protezlerde olduğu gibi kısmen dişsiz ağızlarda uygulanan protez yöntemidir. Kancası metal olmayan destekli protezleridir.

İmplant Üstü Protezler

  • Sabit: Bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar
  • Hareketli: Tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezlerdir.

Devlet Hastanelerinde Diş Protezi Yapılır Mı?

Diş protezleri, gelişen teknoloji ile beraber son dönemlerde rahatlıkla yapılan bir ağız içi tedavisidir. Vatandaşları ilgilendiren sorulardan biri de devlet hastanelerinde diş protezi yapılır mı sorusu olmuştur. Devlet hastanelerinde bu tedavinin uygulaması yapılır. Türkiye geneli açılan ağız ve diş sağlığı hastaneleri ile beraber diş polikliniği bulunan devlet hastanelerinde diş protezi tedavisi yapılmaktadır. Belli bir yaşın üzerine çıkan herkese protez tedavisi uygulanabilmektedir.

Diş Protezleri Ücretli Mi?

Diş protezleri kişinin durumuna göre ücretli veya ücretsiz uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Özel hastanelerde ücretli olan bu protezler, devlet hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı hastanelerinde belli bir oranda yada tamamen ücretsiz şekilde yapılabilmektedir.

Devlet Hastanelerinde Diş Protez Fiyatları

Devlet Hastanelerinde Diş Protez Fiyatları Ne Kadar?

Gelelim en çok merak edilen konulardan olan devlet hastanelerinde diş protez fiyatlarına. Devlet hastanelerinde diş protezi fiyatları her kesime göre farklılık göstermektedir. Belli bir malzeme katkı payı karşılığında uygun fiyatlarla diş protezi yaptırmak mümkündür. Diş protezi hakkınızın olup olmadığını da kontrol etmeniz mümkün.

Emekli olan ve emekli olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ödeyecekleri malzeme katkı payı oranı yüzde 10’dur. Yani diş protez tedavisinin emekli ve emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ücretin yüzde 90’ı SGK tarafından ödenmektedir.

SGK’lı çalışan kişiler için ise ödemesi gereken malzeme katkı payı oranı yüzde 20 olarak belirlenmiştir. Yüzde 80 ise SGK tarafından karşılanmaktadır. Devlet hastanelerinde diş protez fiyatları, hekiminizin yapacağı muayene sonrası kaç tane dişe protez yapılacağı, hangi işlemin yapılacağı gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir.  Sizlerin ödeyeceği rakam ise durumunuza göre yüzde 10 ya da yüzde 20’si olacak. Bununla birlikte bazı kişilerde, protezlerinde içinde yer aldığı tıbbi malzeme katılım payı alınmayacak. Bu kişilerin listesine de yazının sonunda ulaşabilirsiniz.

Ancak katılım payı tutarı vücut dışı protez veya ortezin alındığı tarihteki brüt asgarî ücretin yüzde yetmiş beşini geçemez. Yüzde yetmiş beşlik üst sınırın hesaplanmasında her bir protez ve ortez bağımsız olarak değerlendirilir.

Diş Protez Hakkı Nasıl Sorgulanır?

Devlet tarafından kişilere diş protezi yaptırma hakkı tanınmaktadır. Diş protezi hakkınızın olup olmadığını online olarak sorgulamanız mümkün. Peki diş protez hakkı sorgulama nasıl yapılır? E-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamada diş protezi hakkınızın olup olmadığını görebilirsiniz. Aşağıdaki link üzerinden bu hakkınızı sorgulatabilirsiniz.

DİŞ PROTEZ HAKKI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Tıbbi Malzeme Katılım Payı Alınmayacak Haller ve Kişiler?

Devlet hastanelerinde diş protez fiyatları ile beraber diş protezinin de içinde yer aldığı tıbbi malzeme katkı payı bazı durumlarda kişiler tarafından ödenmiyor. İşte o ücreti ödemeyecek kişiler ve durumlar;

– İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalıdan, bu durumları nedeniyle sağlanan tıbbi malzemelerden,

– Askerî tatbikat ve manevralarda sağlanan tıbbi malzemelerden,

– 5510 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan tıbbi malzemelerden,

– Tıbbi sarf malzemeleri ile Kurumca iade alınan cihazlar, 

– 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşlerinden,

– 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,

– 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,

– 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilerden,

– Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden,

– Vazife malûllerinden,

– Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda, Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerden,

– Harp okulları ile fakülte ve yüksekokullarda, Türk Silâhlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay naspedilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylardan,

– 19/5/2011, 23/10/2011 ve 9/11/2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereçlerden,

– 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananların tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar sağlanacak sağlık hizmetlerinde,

 Malzeme katılım payı alınmamaktadır.

Konya Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu