GastritHastalıklar

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

İçindekiler

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi Yapılır mı?

Gastrit Nedir?

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Nedenleri Nelerdir?

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit ile İlgili Merak Edilenler?

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavi Ücretleri

Sorularını siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi Yapılır mı?

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi Yapılır mı? Evet hemen hemen tüm devlet hastanelerinde Gastrit Tedavisi yapılmaktadır. Fakat özellikle küçük ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde gerek yeterli tıbbi ekipmanların bulunmaması ve yeteri sayıda Dahiliye (İç Hastalıkları) uzmanının bulunmadığı hastaneler hastalarını il merkezlerinde bulunan devlet hastanelerine sevk ederler.

Gastrit Nedir?

Gastrit Nedir?
Gastrit Nedir?

Gastrit Nedir? Genelde mide iltihaplanması olarak da bilinen Gastrit, midede yanma, ağrı ve mide şişkinliği gibi belirtileri ile kendini göstermektedir. Midede bulunan iç duvarın iltihaplanması ile Gastrit şüphesi doğar ve mutlaka önemsenmesi gereken bir hastalık olup geciken Gastrit Tedavisinde maalesef kansere kadar gidebilen durumlara da neden olabilmektedir.

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Belirtileri Nelerdir?
Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit Belirtileri Nelerdir? Gastrit Belirtileri her hastada farklılık göstermekle beraber hastaların genelinde mide yanması, midede ağrı, şişkinlik, kusma, mide bulantısı, iştahsızlık, doygunluk hissi ve yemeklerden tiksinme gibi belli başlı belirtiler sıklıkla yaşanmaktadır. Bu tarz şikayetleri bulunan hastaların mutlaka en yakın hastanenin Dahiliye bölümüne görünmesini tavsiye ediyoruz. Hastanın yaşadığı şikayetler dikkate alınarak hastaya uygulanacak muayene ile var ise Gastrit Teşhisi konur.

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Şayet hastada şiddetli bir mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı ve şiddetli kusmanın yanında kilo kaybı da yaşanıyor ise bu durumda ilaç kullanımına rağmen herhangi bir iyileşme olmuyor ise veya bu şikayetler 55 yaş üstü bireylerde yeni yeni ortaya çıkmış ise hastanın mutlaka iler tetkikler ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tetkikte endoskopik kameralı cihazlar ile mide görüntülenir ve hastalık teşhisi konur. Zira Gastrit türleri de mevcut olup var olan Gastrit türüne göre tedaviler de uygulanmaktadır. Örnek verecek olursak Akut Gastrit Belirtisi aniden ortaya çıkan bir mide ağrısı iken midenin ağrıyan bölgesine dokunulduğu zaman ağrı daha da şiddetlenecektir. Ayrıca mide ağrısının yanında sırt ağrısı, kusma, geğirme ve farklı renklerde dışkıda diğer belirtiler arasındadır. Diğer bir Gastrit çeşidi olan Kronik Gastrit Belirtilerinde ise görünür bir belirti yok iken şayet tedavi edilmezse uzun süreçte yeni hastalıklara da davetiye çıkarır.

Gastrit Nedenleri Nelerdir?

Gastrit Nedenleri Nelerdir? Gastrit her yaşta görülebilmekte iken genellikle yetişkinlerde çok daha sık görülmektedir. Akut ve Kronik Gastrit olarak iki farklı Gastrit oluşabilmekte iken, Akut Gastrit aniden oluşan bir hastalık iken Kronik Gastrit ise yavaşça oluşmaktadır. Aniden oluşan Akut Gastritin nedenleri arasında en belirgin olanlar alkol, ağrı kesici ilaçlar, aspirin ve strestir. Yavaşça oluşan Kronik Gastritin nedenleri ise mide iç duvarında yaşayan, genellikle çocukluk dönemlerinde kirli sulardan bulaşan çubuğu andıran bakterilerdir. Bunun dışında safra reflüsü ve bazı enfeksiyonel hastalıklarda neden olmaktadır. Özellikle Kronik Gastritin mutlaka tedavi edilmesi tedavi edilmediği taktirde mide iç duvarlarında dokularda tahribat meydana getirmekte ve bu deformeler midede veya vücudun belli yerlerinde kanser riskini arttırmaktadır. Gastrit Nedenlerine kısaca değinecek olursak; stres, alkol, sigara, uyuşturucu madde, çok sık gazlı içecek tüketimi, baharatlı ve aşırı yağlı yiyecekler gibi tüketimler de gastrit nedenleri arasında görünmektedir.

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir? Gastroenteroloji uzmanlarınca hastanın olası gastrit şikayetleri dinlenilir, hastanın yeme içme alışkanlığı, sigara, alkol gibi kullanımları dikkate alınır, hastanın daha önce cerrahi bir operasyon geçirip geçirmediği tespit edilir ve kullandığı ilaçlara bakılır. Daha sonraki aşamada ise fiziksel muayene aşamasına geçilir. Fiziksel muayenede hastanın mide ve karın bölgesine dokunmayla ağrının bulunduğu bölge veya hangi bölgelerde şiddetli ağrının olduğu tespit edilir. Şikayetler doğrultusunda hasta Gastrit Hastası Şüphesiyle kameralı endoskopik cihazlar ile mide incelenir. Bazı durumlarda mide doku örneği de alınabilmektedir. Bunlar dışında doktorunuz vücudunuzda bulunan iltihap ve patojen oranını belirlemek için bir takım kan testlerinin yanında dışkı tetkiklerine de başvurabilmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda hastanın Gastrit Teşhisi belirlenir.

Devlet Hastanelerinde Gastrit Tedavisi

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Gastrit Nasıl Tedavi Edilir? Gastrit teşhisi konan hastanı tedavi aşaması ilk olarak ilaç tedavisi olarak başlanılır. İlaç tedavisine başlanan hataların doktorlarının da belirteceği üzere özellikle yeme içme alışkanlarını değiştirmelerini isteyecektir. Örnek verecek olursak; yemekleri hızlı değil yavaş yavaş iyice çiğneyerek yemeleri, alkol ve sigaradan uzak durmaları, gazlı, asitli içeceklerden, kızartmalı yiyeceklerden, baharatlı yiyecek ve aperatiflerden, sucuk ve salamdan mutlaka uzak durmaları gerekmektedir. İçeceklerin aşırı sıcak ve soğuk olmaması da başka önemli bir konudur.  Bol bol su içmeleri, taze meyve ve sebze tüketmeleri tavsiye edilir.

Gastrit ile İlgili Merak Edilenler?

Akut ve Kronik Gastrit Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şayet hastada şiddetli mide ağrısı, kusma, mide bulantısı, midede ekşime, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi belirtiler var ise mide zarında iltihaplanma oranı yüksek bir ihtimal olup Akut Gastrit Belirtisi olabilmektedir. Fakat hastada kilo kaybı, erken doyma, iştahsızlık, ağızda oluşan kötü tat, ve bulantı gibi durumların oluşması da Kronik Gastrit Belirtisi olma ihtimalini doğurur. Her iki Gastrit arasındaki temel fark mide yanmasıdır.

Gastrit Diyeti Nedir? Gastrite Neler İyi Gelir?

Gastrit tedavisinde en önemli tedavi yöntemi şüphesiz ki ilaç tedavisi, diyet ve yaşam tarzını değiştirmektedir. Doktorlar tarafından hastalara tavsiye edilen diyet ve yaşam tarzı değişiklerinden kısaca bahsedecek olursak;

Sigara ve alkol kullanımına son vermek,

Yemekleri yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutmak,

Kızartmalardan, aşırı yağlı yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak,

İçecekleri asitli, aşırı sıcak ve aşırı soğuk tüketmemek,

Bol miktarda taze meyve ve sebze tüketiminin yanında su tüketimini arttırmak,

Salam ve sosisler gastriti tetiklediği için bu ürünlerden uzak durmak.

Diyet konusuna gelecek olursak, yüksek lifli gıdalar, az yağlı etler, balık, tavuk hindi gibi et ürünleri, ev yapımı yoğurt, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı ürünleri tüketmek Gastrit Diyeti açısından son derece önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu