Hastalıklar

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

İnsan vücudundaki bütün doku ve organların yapısını oluşturan hücreler Kök Hücrelerdir. Özel hastanelerde sıklıkla kullanılan Kök Hücre Tedavileri günümüzde artık devlet hastanelerinde de kullanılmaktadır. Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi özellikle şehir hastanelerinin de yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte sıklıkla uygulanmaktadır. Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisine değinmeden önce Kök Hücre hakkında bir takım bilgiler vermekte fayda var.

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi
Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

İçindekiler

Kök Hücre Nedir?

İnsan vücudunun işleyişini kontrol etmek ve daha sağlıklı bir işleyiş mekanizması oluşturmak için vücudumuzda bulunan bir takım hücre tipleri mevcuttur. Bu hücreler içerisinde yer alan Kök Hücre vücudumuzda ki doku ve organların işleyişlerinden sorumludur. İnsan vücudunun ihtiyaç duyulan her bölgesinde yer alan Kök Hücre ana hücreler olarak tanımlanmanın yanında ayrıca organizma içerisinde yer alan tüm hücrelere de dönüşebilmektedir. Vücutta hastalanan veya deforme olan doku ve organların yenilenmesinde Kök Hücre kullanılır. Kök Hücre zarar gören doku ve organlarda bulunan hücre tipine dönüşerek hastalık, kaza veya başka nedenlerden dolayı oluşan organ ve doku hasar kaybını önler.

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi
Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

Kök Hücre Tedavisi Nedir?

Kök Hücre Tedavisi pek çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Kişinin kendinden uyumlu veya yarı uyumlu donörden alınan Kök Hücre hastaya nakledilerek hastanın hasar görmüş doku veya organın yenilenmesi için Kök Hücre Tedavisi kullanılır. Teknoloji ve imkanlarında gelişmesi bir çok alanda kullanılabilen Kök Hücre Tedavisine bir çok durumda başvurulabilir.

  • Hasar görmüş veya hastalıklı kemik iliklerinin tedavisinde
  • Hasarlı dokuların iyileştirilmesinde
  • Hasarlı organların iyileştirilmesinde
  • Bağışıklık sisteminde oluşan baskılanmanın giderilmesinde
  • Doğuştan gelen metabolizma sisteminden kaynaklı anormalliklerin düzeltilmesinde
  • Kalp, beyin ve sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde

Daha önceleri sadece kemik iliğinden alınan kök hücreler kordon kanı, periferik kan, yumurtadan ve yağ dokusundan da alınabilmektedir. Yine son dönemlerde Parkinson, Alzheimer, omurilik yaralanmaları ve beyin damar tıkanıkları sonucu oluşan inme gibi nörolojik bir çok hastalıkta da Kök Hücre Tedavisinde gelişmeler yaşanmıştır.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kök Hücre Tedavisi kişinin kendinden veya diğer donörlerden alınması ile yapılmaktadır. Şayet kişinin kendinden alınan Kök Hücre kendinde bulunan hasarlı doku veya organ tedavisinde kullanılıyor ise buna otolog nakil başka donörden alınan kök hücrenin hastaya nakline ise allojenik nakil denir. Bazı durumlarda hastadan veya donörden alınamadığı durumlar oluşabilmektedir. Bu durumlarda ise yarı uyumlu donörden kök hücre alınarak Kök Hücre Tedavisi uygulanır. Bu tedaviye ise haploidentik nakil denir. Alınan uygun kök hücre hastaya damar yolundan veya hasarlı bölgenin üzerine direkt enjekte edilmesi ile tedavi tamamlanır. Kök Hücre Tedavisinin başarı oranı hastalığın türüne göre değişebilmektedir.

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi
Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

Kök Hücre Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

  • Kemik iliği yetmezliği
  • Kemik iliği kanserleri
  • Lösemi
  • Akdeniz Anemisi
  • Anemi
  • Organ kanseri
  • Lenfoma
  • Hodkin Lenfoma
  • Plazma hücre hastalıkları
  • Kalıtsal metabolik hastalıklar
  • İmmün yetersizliğine bağlı oluşabilen hastalıklar
  • Doğumsal veya kalıtsal kan hastalıkları
  • Multipil myeloma

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

Özel hastaneleri tercih etmeyen hasta ve hasta yakınları Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi araştırmaları yapmaktadır. Özellikle bir çok hastalığın tedavisinde Kök Hücre Tedavisinin yapılması ile birlikte Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi kullanılmaya başlandı. Şehir Hastaneleri ve Tıp Hastanelerinde en çok kullanılan Kök Hücre Tedavisi imkanların genişlemesi ile yaygınlaşmaya başlandı.

SGK Kök Hücre Tedavisini Karşılar mı?

15-Kurumumuz ile sözleşmeli/protokollü Sağlık Bakanlığınca organ nakli merkezi ruhsatı olan sağlık hizmeti sunucularında yapıldığında karşılanmaktadır. Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, ilave ücret alınamayacak hizmetler arasında sayıldığından bu tedavilerden hiçbir ilave ücret alınamaz. 15. madde kapsamında SGK Kök Hücre Tedavisini Karşılamaktadır. Kamu hastaneleri dışındaki hastanelerde ise SGK anlaşmasına bağlı olarak hastadan herhangi bir ücret talep edilmez iken SGK anlaşması olmayan hastanelerde ise hasta tedavi ücretini kendi karşılamak zorundadır.

Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi
Devlet Hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi

Kök Hücre Tedavisi Yapan Devlet Hastaneleri

Özellikle büyükşehir devlet hastanelerinde, eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp hastaneleri ve şehir hastanelerinde Kök Hücre Tedavisi yapılmaktadır.

yukarıda belirttiğimiz bilgiler hiçbir hastalığın tanı, teşhis ve tedavisinde kullanılan bilgiler olmamakla birlikte sadece aydınlatma yazısıdır. Tüm sağlık sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu