HastalıklarKulak Burun Boğaz Hastalıkları

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme Yapılır mı?

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme Yapılır mı?

İçindekiler

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme Yapılır mı?

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme Yapılır mı?

Kulak Kiri Nedir?

Kulak Kiri Nasıl Oluşur?

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Kulak Yıkama Alışkanlık Yapar mı?

Kulak Temizliği Zararlı mı?

Başlıklarını siz değerli okuyucularımız için araştırdık.

Kulak Kiri Nedir?

Kulak Kiri Nedir?
Kulak Kiri Nedir?

Tıp biliminde Buşon olarak adlandırılan Kulak Kiri aslında bir kir olmamakla beraber vücudun doğal bir salgısıdır. Salgılanan bu madde derinin alt kısmında dış kulak yolunda bulunan salgı bezleri tarafından salgılanır. Kulak zarı çok hassas olmakla birlikte dışarıdan gelebilecek toz, bakteri ve kirlerden korunmasını sağlayan bu salgı görevini tamamladıktan sonra kendiliğinden korur ve kulak kepçesine doğru ilerler. Kulak içerisinde toplanan bu salgıların maalesef kulak kiri zannedilip kulak çöpü veya kulak temizleme mumu ile yapılan temizlik son derece tehlikeli bir işlemdir. Kulak çöpü ve kulak temizleme mumu ile yapılan temizlik sırasında serumen salgısı alınır. Kulaktan bu şekilde alınan bu salgılar kulağın kaşınmasına ve daha da önemlisi kulak zarının savunmasının azalmasına yol açacaktır. Böylece bu ekipmanlar ile yapılan kulak temizleme sırasında buşonun kulağın iç taraflarına kaymasına ve doğal olarak da kulak tıkanmasına neden olacaktır.

Kulak Kiri Nasıl Oluşur?

Kulak Kiri Nasıl Oluşur?  Makalemizin de başında belirttiğimiz kulakta biriken maddenin kir olmadığını Buşon adı verilen kulak tarafından düzenli olarak salgılanan bir madde olduğunu belirtmiştik. Peki Kulak Kiri Neden Oluşmaktadır?

Denize girdikten veya duş aldıktan sonra kulak içinde oluşan Buşonun şişmesi
Uzun süre tozlu ve kirli ortamlarda çalışmak veya uzun süre bu ortamlarda bulunma
Çok sık kulaklık, işitme cihazı ve tıkaç gibi ekipmanların kullanılması
Çok sık kulak temizleme çubuğu veya kulak temizleme mumu gibi maddelerin kullanımı
Dış kulak yolunun yapı olarak çok dar bir yapıya sahip olmasından dolayı buşonun kulak dışına çıkamaması

 gibi nedenler kulak kirine neden olan etmenlerden bazılarıdır.

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Maalesef ülkemizde kulak temizliği konusunda yanlış bilinen bir durum vardır. Kulak çubuğu ve kulak temizleme mumları kullanılarak yapılan kulak temizliği kulağın dış kısmında bulunan buşonun ileri doğru itilmesine neden olacaktır. Buda kulak tıkanmasına neden olacaktır. Kulak çubukları kulağın iç kısım temizliği için değil kulak kepçesi içerisinde bulunan kıvrımlı yapıyı temizlemek için kullanılmalıdır. Kulak zarına doğru itilen buşonun kulak içerisinde kulak zarını koruyan salgıları yok etmesi ile kulak daha çabuk enfeksiyon kapmakta, daha fazla tozlanmakta ve duymayı daha çok olumsuz olarak etkilemektedir.

Kulak kiri belirtisi olması durumunda kulak çöpü ve kulak temizleme mumu kullanmak yerine, kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalı ve uzman doktorun gerekli görmesi durumunda kulak temizliği doktorunuz tarafından yapılacaktır. Hastanede yapılacak kulak temizliğinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatılıp vakumlama işlemi ile kulak temizliği yapılmaktadır.

Lavaj Yöntemi ile Kulak Temizleme: Lavaj kulak yıkama anlamına gelmektedir. En çok tercih edilen kulak temizleme yöntemlerinden biri olan Lavaj Yöntemi, temizlik öncesi uzman doktor tarafından hastanın kulağına özel bir solüsyon damlatılması ile kulak içerisinde buşonun yumuşaması sağlanır. Temizlenecek olan kulak yere bakacak şekilde hastanın diğer kulak üzerine yatar. Böylece solüsyon kulak içerisine püskürtülmesi ile işleme devam edilir. Püskürtme işlemi solüsyonun berraklaşmasına kadar devam edilir. İşlem sonunda hasta sosyal hayatına devem eder.

Aspirasyon Yöntemi ile Kulak Temizleme: Aspirasyon işlemi de Lavaj işlemine benzer bir yöntem ile yapılmaktadır. Aspirasyon Yöntemi ile Kulak Yıkama işleminde vakumlama işlemi ile Aspirasyon cihazı kullanılarak kulak içinde sertleşen buşonun alınması ile işlem tamamlanır. Bu yöntemde de özel solüsyon kullanılarak buşonun yumuşaması sağlanır.

Kulak Temizleme Alışkanlık Yapar mı?

Kulak Temizletme veya Kulak Yıkama bilinenin aksine alışkanlık yapmamaktadır. Yıkanan veya temizlenen kulak içerisinde tekrar buşon üretimi gerçekleşebilmektedir. Şayet kişi sıklıkla kulakta buşon sorunu yaşıyorsa kirli ortamda çok sık bulunma veya çok sık banyo ve denize girme gibi durumlarda kulağa su kaçıp nemlenmesi ile ilgili sıkıntı yaşıyordur. Şayet kulak ile ilgili bir sıkıntı yaşıyor iseniz kulak temizleme çubuğu ve mumları kullanmak yerine mutlaka bir kulak burun boğaz hekimi ile görüşmenizi tavsiye ediyoruz.

Kulak Temizliği Zararlı mı?

Kulak Temizliği Zararlı mı?
Kulak Temizliği Zararlı mı?

Kulak Temizliğini şayet kendiniz yapıyor iseniz kullandığınız kulak çöpleri ile sadece kulak kepçesinde bulunan kıvrımlı alanları kullanarak kulak temizliği yapınız. Kulak içi şikayetleriniz kullanacağınız kulak çöpü ve kulak temizleme mumu ile yapılan kulak temizliği son derece tehlikelidir. Kulak temizliği mutlaka bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır.

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme Fiyatları

Devlet Hastanelerinde Kulak Temizleme herhangi bir sosyal güvencesi olan hastalar için ücretsiz yapılmaktadır.

Makalemizde verdiğimiz bilgiler herhangi bir tedavi yöntemi değildir. En küçük bir sağlık sorununda mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu