Hasta YorumlarıHastalıklarUncategorized

Miyom Tedavisi Nedir? Kimlere Miyom Tedavisi Uygulanır? Miyom Tedavisini SGK Karşılar mı?

Miyom Tedavisi Nedir? Kimlere Miyom Tedavisi Uygulanır? Miyom Tedavisini SGK Karşılar mı? Miyom Belirtileri Nelerdir? Miyom Çeşitleri? Miyom Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Miyom Tedavisi Başarı Oranı Nedir? Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranlar? Miyom Tedavisi Yorumları konu başlıklarını siz değerli ziyaretçilerimiz için araştırdık.

İçindekiler

Miyom Nedir?


Miyom Nedir?
Miyom Nedir?

Karın içi tümörler olarak da bilinen Miyomlar kadınlarda en sık karşılaşılan kadın hastalıklarının başında gelmektedir. Miyomlar karın kas duvarında oluşan ve çok büyük bir çoğunluğu kanserojenik özellik taşımayan bir tür tümördür. Kadınlarda Miyomların görülme yaşı genellikle 30 – 40 lı yaş aralığındadır. Menopoz üremesinin aktif olduğu dönem ile 35 li yaş aralığında bulunan her 3 kadından birinde Miyomlar görülür. Menopoz dönemine girilmesi ile Miyomların gerilemesi mümkün olabiliyor. Zira menopoz döneminde kadınlık hormonu olan östrojen miktarı azalacaktır. Genellikle üreme döneminde bulunan kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar adet görememiş kızlarda görülmemektedir.

Miyom Nedir?

Miyom Belirtileri Nedir?


Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom Belirtileri Nelerdir?

— Şiddetli ağrılı, uzun sürmüş ve yoğun adet kanamaları,

— Sık idrara çıkma durumu, idrar kaçırma, idrarı tam boşaltılmaması durumları,

— Karın içi basınç ve şiddetli ağrıların oluşması,

— Ağrılı cinsel birleşme,

— Sıklıkla düşük oluşması,

— Karın bölgesinde ele gelen şişlik,

— Halsizlik ve çabuk yorulma

Miyom Belirtileri Nedir?

Miyom Çeşitleri Nedir?


Miyom Çeşitleri
Miyom Çeşitleri

Miyomlar İyi Huylu ve Kötü Huylu olarak gruplandırılırken;

İntramural miyom: Rahim kas tabakasının içine gömülü olanlar

Saplı ve subseröz miyom: Rahim dışına bir sapla bağlı olanlar

Submüköz miyom: Rahim iç duvarında yerleşenler

Subseröz miyom: Rahim dışına doğru büyümüş olanlar

İyi Huylu Miyomlar

Kendinde Miyom teşhisi konmuş her kadında miyomlar aynı etkiyi göstermeyebilir. Bunun nedenlerinden en önemlisi ise Miyomun iyi huylu veya kötü huylu olmasından kaynaklamasıdır. Miyomların kadınlarda görülme yaşı ve nedenlerine değinmiştik. Kadının vücut yapısı da bu Miyomların çeşidinde etkilidir. Bu Miyomlardan biri olan İyi Huylu Miyomlar görülmesi durumunda kişiye herhangi bir tedavi uygulamaya gerek duyulmamakla birlikte kişinin sosyal hayatını etkilememektedir. İyi Huylu Miyomlarda menopoz sonrası küçülmeler görülebilmektedir. Bu miyomlar rahimde ur olarak adlandırılmakta iken herhangi bir kanser değillerdir. Bu tür miyomlarda hastanın 6 aylık periyotlar ile rutin bir jinekolojik muayene geçirmelerini tavsiye ediyoruz.

Kötü Huylu Miyomlar

Hastanın jinekolojik muayene sonucunda çıkan her miyom maalesef İyi huylu miyom olmayabilir. Ayrıca Miyomlar her zaman belirti göstermeyebilir. Ultrason veya muayene sonucu saptanan miyomların türü araştırılır ve sonuca göre tedavi uygulanabilir. Kötü Huylu Miyomlar birer kanser türü olmakla beraber bu tür miyonlara sarkom da denmektedir. Özellikle menopoz döneminde miyomlar sarkoma dönüşebilmektedir. Bu dönüşümde genetik faktörlerinde rolü büyüktür. Hastada Sarkom tanısının konması için sadece ultrason tek başına yeterli değildir.

Ultrasonda görülen miyomların Sarkoma dönüşüp dönüşmediğinin saptanması için mutlaka patoloji sonucu da istenmektedir. Şayet miyomlar tek, şiddetli ağrılı, aşırı kanamalı veya hızlı büyüyen kitleler ise sarkom olması ihtimali yüksektir ki buda patoloji sonucunda netleşmektedir. İyi Huylu Miyomlara sadece semptomlar gösterildiği zaman müdahale edilmekte iken Kötü Huylu Miyomlarda erken tanı hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir.

Miyom Çeşitleri Nedir?

Miyom Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Miyom Tedavi Yöntemleri
Miyom Tedavi Yöntemleri

Miyomların Tedavisine miyom türü, hastanın yaşı, gebelik durumu, daha sonra gebe kalma düşüncesi, miyom yerleşimi gibi konular ışığında başlanılır ve tedavi yöntemi belirlenir. Burada önemli olan tedavi yönteminin hastaya göre belirlenmesidir. Zira bir hastaya iyi gelen bir tedavi yöntemi başka bir hastada işe yarayamayabilir. O yüzden hastanın miyom türü, hastanın yaşı, gebelik durumu, daha sonra gebe kalma düşüncesi, miyom yerleşimi gibi konular tedavi öncesinde mutlaka istişare edilir. Miyom Tedavileri Cerrahi Tedavi Cerrahi Olmayan Cerrahi yöntemler ile yapılmaktadır.

İlaç Tedavisi: Günümüzün gelişen teknolojisine rağmen Miyomların büyümesini durduran veya miyomların tamamen yok edilmesini sağlayan herhangi bir ilaç tedavisi maalesef yok. Miyom Tedavisinde İğne tedavisi kullanılmakta iken bu tedavi sürekli uygulanabilen bir tedavi yöntemi değildir. Zira ilaç tedavisi hastada menopoz belirtileri ve kemik erimesi neden olabilmektedir. Bu yüzden uzman jinekologlar ilaç tedavisinin 6 aydan uzun süre kullanılmamalarını önermekteler. Kullanılan iğneler ameliyat öncesi miyom boyutunu küçültüp hastanın kansızlık sorununu gidermek amacıyla kullanılmaktadır.

Açık Yöntem (Laparotomi) Miyomektomi: Karın bölgesine açılan 8 – 10 cm lik kesi ile (sezaryen kesisi) ile Miyomlar alınır.

Kapalı Yöntem (Laparoskopik) Miyomektomi: Açık ameliyatta yapılan kesiye nazaran kapalı ameliyatta hasta vücuduna büyük bir kesi yapılmaz. Göbek deliğinden açılan bir cm lik kesiden optik kamera sokulur ve miyomlar çıkarılır. Laparoskopik ameliyatların özellikleri hastanı daha az acı çekmesi, hastanede daha kısa süre geçirme, hastanın iyileşme sürecinin daha kısa olması, hastanın daha çabuk toparlanması ve daha sağlıklı kozmetik sonuçlar alınması gösterilebilir. Hangi yöntemin kullanılacağı hastanın ön muayenesindeki bir takım tetkikler sonucu belirlenir.

Histeroskopik Miyomektomi: Rahim ağzından müdahale ile yapılan bu ameliyat özel optik cihazlar kullanılarak rahim içerisindeki miyomlar alınır. Karın bölgesine herhangi bir kesi atılmaz. Vücudunda kesi izi olmasını istemeyen hastaların tercih ettikleri bir yöntemdir.

Miyom Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranlar?


Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranlar
Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranlar

Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranların yorumlarına baktığımızda memnuniyet oranının bit hayli yüksek olduğunu belirtelim. Özellikle büyükşehirlerde bulunan devlet hastanelerinde bu memnuniyet oranı oldukça yüksek iken küçük şehirlerde veya ilçelerde yaşayan kişilerde gerek randevu sıkıntısı gerekse de cerrah sıkıntısı yaşadıkları belirtilmiş.

Devlet Hastanelerinde Miyom Tedavisi Yaptıranlar?

Miyom Tedavisini SGK Karşılar mı?


Miyom Tedavi Ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır.

— Miyom Tedavisini SGK Karşılar mı?

Miyom Kansere Dönüşür mü?


Miyomların kansere dönüşmemekte iken miyom dokuları kendi içerisinde kanser dokusu oluşturabilir. İleri yaşta olup, miyom geçmişi olması durumunda kanser ihtimali göz önünde bulundurulur. Kanser tanısının konması için mutlaka patolojik sonuçların alınması gerekmektedir.

Miyom Kansere Dönüşür mü?

Miyomların Gebelikle İlişkisi


Miyom Tedavisine başlanılmadan önce hastanın ilerde gebe kalma durumuna başlanılır. Zira hastanın tedavi sürecinde doğurganlık özelliği kaybolabilir. Miyomlarda hastanın doğurganlık özelliğini kaybetmelerinde etkili olabilmektedir. İyi Huylu Miyomlar çoğu zaman için hastanın tedavi görmesine dahi gerek duyulmamaktadır. Fakat rahimi olumsuz etkileyen Miyomlar için aynısını söylemek mümkün değildir. Rahim iç duvarına yakın olan Miyomlar yumurtanın döllenmesinden oluşan zigotun rahim içerisinde tutunmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle hastanın düşük yapma tehlikesi oluşmaktadır. Ayrıca miyomlar nedeniyle hasta uzun süren ve düzensiz regl dönemleri geçirmekte yaşanan bu dönemler neticesinde gebelik oluşumu mümkün olmamakta ve hatta bu durum maalesef kısırlığa kadar gidebilmektedir.

Bazı Kötü Huylu Miyomlar ilaç tedavisine yanıt veremezken bu durumda rahimin alınması da gerekebilmektedir. Rahim alınması durumunda da kişi maalesef doğurganlık özelliğini kaybetmektedir. Bu her miyom için geçerli değildir.

Miyomların Gebelikle İlişkisi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu