Kadın DoğumHastalıklar

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri

İçindekiler

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri
Hamilelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri kadının vücudunda belli başlı değişimlerin başlamasıyla oluşmaya başlar. Her kadın bu belirtileri fark edemeyebilir. Aynı zamanda Hamilelik Belirtileri bazı kadınlar için ilk haftadan kendini belli etse de bazı kadınlarda bu belirtiler ileriki dönemlerde kendini belli ettirmeye başlar.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik belirtileri ilk olarak ilişkinin ardından geçen 14. gündür. Geçen bu süre sonunda küçük bir testle kişinin hamile olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Sıklıkla görülen hamilelik belirtilerini sıralayacak olursak;

Tekrarlanan Kasık Ağrısı

Erken dönem Hamilelik Belirtileri arasında en belirgin özelliklerden biri kasık ağrılarının sıklıkla tekrarlanmasıdır. Genellikle gebelik döneminin 4. veya 5. haftasında oluşan kasık ağrılarının nedeni embriyonun rahim yerleşmesinden kaynaklanmakta.

Adetlerde Yaşanan Gecikmeler

Hamilelik Belirtilerinin ne belirgin ve en çok bilinen belirtisi şüphesiz ki adet dönemlerinde yaşanması gereken adetlerin yaşanmaması veya gecikmesidir. Adet gecikmeleri her zaman hamilelik belirtisini taşımasa da Hamilelik Belirtileri arasında gösterilmekte.

Kanama ve Akıntı

Gebelik Testi
Gebelik Testi

Erken dönem gebelikte kanamalar lekeli şekilde görülebilmekte. Bu lekeli kanamalar adet kanamalarından farklıdır. Zira bu kanamaların nedeni embriyonun rahime yerleşmesi esnasında oluşur. Hamilelik dönemlerinde yaşanan kanamaların tehlike arz edebilmesi söz konusu olduğundan dolayı mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Erken dönem gebelik kanama yerine akıntı şeklinde de olabilmekte. Bu akıntılar genellikle ya süt renginde ya da beyaza yakın bir renkte olabilmekte.

Göğüslerin Hassaslaşması

Hamilelik döneminde kadınların vücudunda hormonal değişimler yaşanabilmekte. Bu değişimler özelliklerde göğüslerde ağrıların oluşması, hassasiyet olması ve meme ucunun büyüyüp koyu renk alması gibi fiziksel değişimler yaşanabilmekte. Bu değişimler gebeliğin başlangıç zamanlarda oluşabileceği gibi gebeliğin ilerleyen dönemlerinde de görülür.

Mide Bulantısı

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde başlayan mide bulantısı hemen hemen tüm anne adaylarında görülmekte. Hatta bu bulantı zaman zaman kusmaya da dönüşebilmekte. Sabah bulantısı olarak bilinen bu bulantılar vücutta bulunan bazı hormonlara bağlı olarak oluşmakta.

Yorgunluk Hissi

Vücutta bulunan progesteron hormonu kadının hamilelik döneminde kendini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Gebeliğin ilk döneminde yoğun olarak hissedilen yorgunluk hissi hamileliğin 3. Ayından sonra azalmaya ve hatta bitmeye başlamakta.

İdrara Çıkma Sıklığı

Döllenme tamamlandıktan yaklaşık 3 hafta sonra gebe adayı sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Bu kadar sık idrara çıkma isteğinin nedeni gebeliğin ilerleyen dönemlerinde rahmin büyümesi sonucunda mesaneyi sıkıştırması sonucu oluşmakta.

Erken Hamilelik Belirtileri

Erken Hamilelik Belirtileri
Erken Hamilelik Belirtileri

Gebeliğin başlangıç tarihi son görülen adet kanamasının ilk günüdür. Adet kanamasının ilk günü hamilelik başlangıcı sayıldığı için hamileliğin ilk haftasında hamilelik belirtileri fark edilmez. Gebeliğin ilk haftasında kadın vücudu kendini hamilelik için hazırlık aşamasına sokar. Beyinde yer alan hipotalamus alanı ve hipofoz bezinin hormonları uyarması ile adet döngüsü resmen başlar. Beyinde uyarılan hipofoz bezi LH ve FSH hormonları salgılar. Bu hormonların kana karışması ile birlikte kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıklar harekete geçer ve uyarılır. Böylece yumurta foliküllerinin belli bir kısmı olgunlaşıp çatladıktan sonra östrojen hormunu da rahim duvarını kalınlaştırmaya başlar. Rahme doğru ilerleyen yumurta rahimde yaklaşık 24 boyunca canlı kalabilmekte.

Kadın vücudunda yaklaşık 4 gün boyunca canlı kalabilen sperm şayet yumurta ile karşılaşmaz ise östrojen oranı düşmeye progesteron hormonu artmaya başlar. Fallop tüplerinde spermin olması durumunda ise yumurta döllenerek embriyo oluşturmaya başlar. Döllenmeden sonraki 6 – 12 gün sonunda embriyo sertleşen rahim duvarına tutunur ve resmen hamilelik dönemi anne adayı için başlar.

Yazı içeriğimiz tedavi amaçlı olmamakla beraber sadece bilgi amaçlı yazılmıştır. Tanı ve tedaviler için mutlaka alanında uzman doktor kadrosuna başvurunuz…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu