Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Dolgusu Fiyatları 2023

2023 Diş dolgusu fiyatları belli oldu. Dolgu yapmak kaç para, özelde diş dolgusu ücretleri. Devlet Hastanelerinde diş dolgusu yapılır mı? Devlet hastanelerinde diş dolgusu fiyatları ne kadar? Diş dolgusu kime yapılır?

İçindekiler

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu fiyatlarından bahsedeceğimiz bu yazımızda önce dolgu ile ilgili genel bilgilerin ne olduğunu öğrenelim. Diş tedavisinde dolgunun yeri oldukça önemlidir. Dişi çürüyen, dişini kaybetmek istemeyenlerin ilk tercihleri arasında dolgu yaptırmak geliyor. Ağız içerisinde yer alan dişlerin kaybının önlenmesine yönelik hekimler tarafından kullanılan en önemli tedavilerden bir tanesidir diş dolgusu. Diş dolgusu; kırılmış, çatlamış ve özellikle çürümüş dişlere uygulanan bir yöntemdir.

Diş dolgusunun nasıl yapılacağı ise dişin durumuna ve dişin ağız içindeki konumuna göre değişir. Ağız ve diş sağlığının korunması için önemli tedavi yöntemlerinden olan diş dolgusunda dişin neden zarar uğradığı da iyice belirlenmelidir. Bu tedavi yöntemiyle madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonun yerine getirilmesi amaçlanır. Çürükler ilerlemeden bu yöntemin uygulanması, diş kaybının önüne geçilmesine olanak sağlar.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu yaparken en önemli kriter dişin durumu olmalıdır. Dişin kurtarılıp kurtarılmayacağı tespit edildikten sonra dolgu işlemine başlanır. İlk aşamada, dişin kalan kısmı dolgu için hazır hale getirilir. Bunun için, eğer varsa çürük kısım temizlenir ya da uzaklaştırılması gereken eski bir dolgu varsa bunun uzaklaştırma işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra dolgu yapılacak dişe uygun malzemeler hazırlanır. Dişin yapısına, konumuna, dolgu yapılacak yerin büyüklüğüne, estetik gerekliliklerine göre uygun malzeme seçilir ve oluşan boşluk doldurulur. Bu işlem tamamlandıktan sonra yapılan dolgunun diğer dişlerle uyumu kontrol edilir ve rahatsız edecek fazlalıklar varsa bu fazlalıklar alınır.

Diş Dolgusu Yaparken Ağrı Olur Mu?

Dolgunun durumuna göre işlem ağrılı olabilir. Burada dolgu işlemi yapılacak dişin durumuna göre hekim tarafından lokal anestezi uygulanır.

Dolgu Yaptırdıktan sonra Ağrı Olur Mu?

Diş dolgusu yaptırmak isteyenlerin diş dolgusu fiyatları ile beraber en çok araştırdıkları konulardan biri de dolgu sonrası ağrı olup olmayacağı konusudur. Yapılan dolgu sonrası diş etinde ve dişte sızlama şeklinde bir ağrı, belli bir süre kabul edilebilir bir ağrıdır. Bu süreçte sıcak ve soğuk gibi etkenlerden dolayı sızlama olması da kabul gören bir beklenti olmuştur. Yalnız şiddetlenerek artan, sıcak veya soğuk gibi etkenlere bağlı olmadan kendiliğinden başlayan ve zamanla zonklayan dolgu işlemleri sonrası mutlaka diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.

Diş Dolgusu Düşer Mi?

Diş dolgusunun düştüğü bazı durumlar mevcuttur. Bunları şöyle açıklayabiliriz. Diş dolgusu yapılan dişte tekrar çürük meydana gelmişse, dolgu yaptıran kişide dış sıkma ya da anormal çiğneme alışkanlığı mevcutsa, sert kabuklu maddeler diş ile kırılmaya çalışılırsa diş dolgusunda kırıklar ya da diş dolgusunun düşmesi görülebilir.

Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?

Gelişen teknoloji ve kullanılan malzemelerin kalitesinin artması ile diş dolgusunun ömrü daha da uzamaktadır. Kimi zaman yapılan dolgular iyi bakıldığında ömür boyu kullanılabilirken kimi durumlarda diş dolgusunun ömrü kısa olabilmektedir. Özellikle dolgu yapılan dişte yeni bir çürüme meydana gelmişse dolgunun ömrü kısalabilir ve yeniden dolgu yaptırmak gerekebilir. Bununla beraber sert kabuklu yiyeceklerin diş ile kırılması, dişe darbe alınması v.b. nedenlerden dolayı diş dolgusunun ömrü kısalabilmektedir.

Devlet Hastanelerinde Diş Dolgusu Yapılır Mı?

Diş dolgusu fiyatlarından sonra en çok araştırılan konulardan biri olmuştur devlet hastanelerinde diş dolgusu yaptırılır mı sorusu. Evet. Devlet hastanelerinde bulunan diş polikliniği ile Ağız ve diş sağlığı hastanelerinde diş dolgusu işlemi yaptırılır?

Devlet Hastanelerinde Diş Dolgusu Ücretli Mi?

Devlet hastanelerinde diş dolgusu fiyatlarını araştıranlar için söyleyecek olursak, devlet tarafından ir sağlık güvenceniz var ise diş dolgusu devlet hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırılır. Fakat sağlık güvencenizin bulunmadığı durumlarda devlet hastanelerinde yaptırılan diş dolgusu ücretli olacaktır. Burada dolgu yapılacak dişin sayısı, çekilecek röntgen filmi gibi etkenlere göre diş dolgusu fiyatları değişecektir.

Özelde Diş Dolgusu Fiyatları

Özel diş kliniklerinde ve özel diş hastanelerinde dolgu yaptırmak ücretlidir. Peki özelde diş dolgusu fiyatları ne kadardır? İşte cevabı…

2023 Diş dolgusu fiyatları, Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından yayımlanan tarifeye göre belli oldu. Farklı seçeneklerle karşımıza çıkan diş dolgusu tarifeleri şu şekildedir;

Dolgu İşlemiKDV Hariç FiyatKDV Dahil Fiyat
Amalgam Dolgu (İki Yüzlü)889,15 TL970,00 TL
Amalgam Dolgu (Üç Yüzlü)1.115,74 TL1.205,00 TL
Kompozit Dolgu (Bir Yüzlü)782,41 TL845,00 TL
Kompozit Dolgu (İki Yüzlü)976,85 TL1.055,00 TL
Kompozit Dolgu (Üç Yüzlü)1.212,96 TL1.310,00 TL
İnley Dolgu* (Bir Yüzlü)1.666,67 TL1.800,00 TL
Kompozit İnley Dolgu (Üç Yüzlü)1.662,04 TL1.795,00 TL
Seramik İnley Dolgu (Üç Yüzlü)5.462,96 TL5.900,00 TL
Onley*2.092,59 TL2.260,00 TL
Onley* (Seramik)5.347,22 TL5.775,00 TL
Kompomer Dolgu842,59 TL910,00 TL
Özelde Diş Dolgusu Fiyatları

* Kıymetli metal ücretleri hariç.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Diş dolgularını 5 farklı başlık altında ele alabiliriz.

Komponer Dolgu: Sadece süt dişi için yapılan uygulamalarda kullanılır Flor salınımı yapma özelliğine sahiptir.

Amalgam Dolgu: Gümüş renkli, dayanaklı bir dolgu malzemesi olan amalgam, genel olarak azı dişlerinde kullanılan dolgu çeşididir. Uzun ömürlü olan bu dolgu çeşidinin maliyeti diğer dolgu türlerine göre daha azdır.

Kompozit Dolgu: Kompozit; cam veya kuvars ve akrilik birleşimi ile elde edilir. Dayanıklı olana kompozit hem görsel hem de işlevsel olarak avantajlı bir çeşittir.

Seramik Dolgu: Genel olarak porselen diş dolgusu olarak bilinir. Dişlerle hemen hemen aynı sertliğe sahip bir malzemeden üretilmektedir. Bu sebeple oldukça uzun ömürlü ve dayanıklı bir dolgu çeşididir. Estetik açıdan da dişlerle ayırt edilemeyecek bir görüntüye sahip olduğu için çok fazla tercih edilmektedir.

İnley ve Onley Dolgular: Seramik ya da fiberle güçlendirilmiş kompozitten yapılan bir dolgu çeşididir. İsimlerinde fark olmasının nedeni kullanım alanıyla ilgilidir. Genel olarak kanal tedavisi gibi detaylı tedavilerde tercih edilen dolgu çeşididir. Düzenli bakımla oldukça uzun ömürlü olabilmektedir.

2023 Diş çekim fiyatları için tıklayın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu