Estetik AmeliyatlarıÇene Estetiği

çene estetiği

Çene Estetiği

Kişinin yüz bölgesinde yer alan çene görüntü itibarıyla direk göze çarpmaktadır. Kalıtsal ve çene bölgesine alınan herhangi bir darbe ile şekil bozukluğuna uğrayan çenelerde estetik operasyonlar ile düzeltme yapılmaktadır. Çene estetiği yaptırmak isteyen kişilerde görülen genel sorunların başlıcaları çene kemiğinin önde veya arkada bulunması, çenenin ya küçük ya da boyunla çok yakın olması, çene ucunun çok küçük olması veya tam tersi çene ucunu çok uzun ve sivri olması gibi durumlarda kişiler çene estetiğine başvurabilmekteler.

Çene Estetiği Yöntemleri

Çenenin estetik bir görünüme kavuşması için yapılan Çene Estetiği yöntemleri arasında çene implantı, törpüleme veya çeneye doku transferleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler yardımıyla çene istenen estetik şekillere kavuşmaktadır. Çok az da olsa tıbbi açıdan yapılan çene operasyonları genel olarak estetik açıdan yapılmaktadır.

Çene Estetiği Ameliyatı

Çene Törpüleme Ameliyatında çene estetiği içerisinde en çok tercih edilen estetik yöntemidir. Çene Törpüleme Ameliyatında amaç uzun ve sivri görünümlü çene yapısının operasyonla küçültülüp şekillenmesidir. Genel anestezi ile yapılan bu yöntemde ağız içerisinde açılan küçük kesiler kullanılarak yapılan estetik yöntemidir. Ağız içinde açılan kesiler den dolayı hastalar belli bir süre beslenmelerine dikkat etmelidirler. Çene Törpüleme Ameliyatı uygulanan hastaların iyileşme ve çene yapısının şeklini alma süresi ortalama 1 ay gibi bir süre almaktadır.

Çene ucu ameliyatlarında kişinin çene yapısına uygun estetik operasyonları yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda farklı teknikler kullanılmaktadır. Genel olarak dolgu malzemeleri ve törpüleme yöntemiyle yapılan çene ucu estetiğinde kısa yapıdaki çenelerde ise vida yöntemiyle operasyonlar uygulanmaktadır.

Çene Estetiği Operasyonları Nasıl Yapılmaktadır?

Hastanın muayenesi yapıldıktan sonra hastanın yüz yapısına uygun şekilde çenede yapılacak düzeltme ve şekil belirlenir. Bu tespitler yapıldıktan sonra ameliyat esnasında uygulanacak yöntem belirlenir. Daha sonra hastaya uygun olan anestezi yöntemi seçilir. Ağız içinden veya çene altından açılan kesi açılır. Ardından törpüleme veya impilant yöntemi ile tedavi yapıldıktan sonra kesi kapatılır.

Cerrahi alanında ortognatik cerrahi bilinen çene ameliyatlarında yüz bölgesinde bulunan fiziksel sorunlar, şekil bozuklukları ve çenenin alt ve üst bölgesinde ki şekil bozuklukları giderilir. Bu cerrahi yöntem ile alt ve üst dişlerin çene ile uyumu da sağlanmaktadır.

ortognatik cerrahi operasyonunda genel olarak genel anestezi yöntemi uygulanır. Ağrı ve acısız yapılan operasyon yaklaşık 1-2 saat gibi bir sürede bitmektedir. Hastaların hastaneden taburcu olma süreleri de hastanın başka bir rahatsızlığı olmadığı taktirde 1-2 gün içinde taburcu edilmektedir. Ağız içinde açılan kesilerden dolayı hastanın beslenmesi il birkaç gün içinde sıvı gıdalarla yapılmaktadır. Yapılan operasyon tek çene ameliyatı ise hasta birkaç içinde sosyal yaşantısına dönebilmektedir. İki çene için ameliyat yapılırsa iyileşme süreci biraz daha uzun sürebilmektedir. Bu iyileşme sürecinde hastada gıda ve konuşma konusunda sıkıntılar görülebilmektedir.

Alt Çene Ameliyatında ortognatik tedavi sürecinde veya nromal tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda alt çene bölgesinde ki hasar ve bozukluklar giderilir. Alt çenenin önde olması(prognatizm), geride olması (mikrognatizm) ya da idealden daha küçük/büyük olması durumunda Alt Çene operasyonu uygulanmaktadır.

Alt Çene operasyonu yapılması için ortognatik tedavisinin daha önceden mutlaka uygulanması ve diş yapısının mutlaka daha önceden düzeltilmesi şarttır.  Alt çene operasyonun gerçekleşme süreci yaklaşık 1-3 saat arası değişmektedir. Operasyon sırasında diş tellerinin çıkarılması gerekmemektedir. Alt çene operasyonunun itileşme süreci yaklaşık 6 ay sürmektedir.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu